Više o čaju

Ovaj omiljeni, aromatizovani crni čaj je dobio ime po grofu Greju (Earl Grey, engl.) iz Hovik Hola, koji je bio premijer Britanije pod kraljem Vilijamom IV početkom 19. veka. Fina aroma čaja „Earl Grey“ potiče od ulja citrusnog voća bergamota (citrus bergamija).

Postoje mnogobrojne legende o nastanku njegovog imena. Najverodostojnija je verovatno sledeća: U svojstvu premijera, grof Grej je poslao glasnika u Kinu u diplomatsku misiju. Ovaj glasnik je slučajno spasao život kineskom mandarinu (mandarin je kineski birokrata visokog ranga) koji je u znak zahvalnosti poslao grofu Greju čaj divnog ukusa i arome u Englesku. Ovaj čaj je bio začinjen uljem bergamota. Grof Grej je bio oduševljen prijatnim ukusom i od tog trenutka je samo ovaj čaj naručivao od svog trgovca čajem. Vremenom je na kraju ovaj čaj dobio naziv po svom prvom „obožavatelju“. Danas je „Earl Grey“ čaj jedna od najpopularnijih mešavina na svetu.

Engleska mešavina, koja se naziva još i English Blend, postoji uglavnom izvan Engleske. Ovako nazvane mešavine sadrže čajeve različitog porekla i svojim jakim ukusom karakteristične su za većinu čajeva koji se piju u Engleskoj. Uz englesku mešavinu odlično idu mleko i šećer.

Dodatak „Orange Pekoe“ označava klasu lista čaja, tako da on predstavlja oznaku veličine lista za čaj. Orange Pekoe označava dugačak, žilavi list. Za reč „Orange“ kažu da se odnosi na Oraniju, holandsku kraljevsku porodicu, i da čaju daje značenje „kraljevski“. Drugo tumačenje potiče od malezijskog „orang“ za „velik“.

Zeleni i crni čaj se ne razlikuju po poreklu, oba potiču od iste biljke čaja. Razlika nastaje u procesu proizvodnje. Za razliku od zelenog čaja, crni čaj se podvrgava fermentaciji.

Tradicionalno, postoji nekoliko načina za pripremu zelenog čaja. U nastavku ćete pronaći najvažnije:

Varijanta 1: Čaj preliti ključalom vodom, jer se najbolja ekstrakcija ukusa postiže vodom zagrejanom na 100°C. Napitak je najbogatiji nakon 5 minuta. Što se tiče sadržaja kofeina odn. teina, naliveni napitak dostiže svoj maksimum nakon 3 minuta.

Varijanta 2: Prokuvati vodu i ostaviti da se prohladi do temperature od 60°C. Potom preliti čaj i ostaviti 3 minuta da odstoji.

Varijanta 3: Prokuvajte vodu, prelijte čaj na kratko i prospite prvu vodu. Potom po drugi put prelijte čaj i ostavite da odstoji 2-3 minuta.

Po pravilu preporučujemo varijantu 1 priprema sa ključalom vodom itd. iz sledećeg razloga: Uprkos suprotnim mišljenjima, pozitivne komponente zelenog čaja se potpuno rastvaraju samo ako se čaj prelije ključalom toplom vodom. Voda sa sniženom temperaturom i kratko vreme potapanja utiču na to da zeleni čaj ima manje gorak i „senasti“ ukus (zbog smanjenog ispiranja tanina). Međutim, na taj način se ne oslobađaju svi vredni, aktivni sastojci iz zelenog čaja.

Bez obzira na to kako pripremate svoj zeleni čaj, odlučujuće je ipak jedinstveno zadovoljstvo, koje prati svaku šoljicu.

U suštini, sve namirnice, osim mineralne i stone vode, imaju određenu energetsku vrednost i obezbeđuju telu energiju. Isporučena energetska vrednost uveliko varira od namirnice do namirnice, kao i od vrste čaja do vrste čaja. Razlog tome je različit sadržaj proteina, ugljenih hidrata, belančevina i masti, kao i alkohola i organskih kiselina u namirnicama, što se mora uzeti u obzir pri izračunavanju energetske vrednosti.

Budući da se naši biljni i voćni čajevi sastoje od mešavine brojnih različitih komponenti sušenih biljaka i voća, sorte čaja takođe sadrže i sve hranljive sastojke odgovarajućeg voća ili biljke. Neki od ovih hranljivih sastojaka prilikom pripreme čaja prelaze u napitak i daju čaju, zajedno sa aromama, tipičan ukus i takođe – iako veoma nisku – energetsku vrednost.

Da bi vam bila jasnija beznačajnost energetske vrednosti naših čajeva, evo jednog poređenja:

1 čaša (200 ml) soka od pomorandže sadrži oko 330 kJ (130 kcal). Da biste dobili istu količinu energije konzumiranjem čaja FiksMenta („FixMinze“), trebalo bi da popijete 76 čaša (15 litara) istog. Čaj od bilja i voća je stoga veoma pogodan kao niskokalorični napitak koji pokriva dnevnu potrebu za tečnošću.

Čaj „Rooibos“ – ili „Masai“ čaj se proizvodi od fermentisanih mladih izdanaka i igličastih listova biljke Asphalatus linearis poreklom iz Južne Afrike. Rooibos pripada porodici mahunarki (Leguminosae) i raste kao žbun visine između 50 i 200 cm.

Pre fermentacije, listovi i vrhovi grančica se iseku na komadiće dužine oko 0,5 cm, navlaže vodom, iscede i ostave da fermentiraju u slojevima visine 10 do 15 cm između 8 do 24 sata. Pritom se formiraju aromatične materije i listovi dobijaju boju od zelene do crvenkasto braon, tipične boje Rooibos čaja. Zatim se suše na suncu jedan do tri dana.

Za razliku od crnog ili zelenog čaja, Rooibos čaj ne sadrži kofein.

Naš proizvod „FixFenchel“ je prirodan proizvod u koji se ne dodaju ni šećer ni arome. Osim plodova komorača, nema drugih sastojaka.

Kofein u čaju, otkriven pre oko 180 godina, prvobitno je dobio naziv „tein“. Hemijski, kofein u čaju je, međutim, identičan kofeinu u kafi. Međutim, kofein u čaju nije u slobodnom obliku kao u kafi, već u vezanom obliku. U čaju je kofein vezan za aminokiseline i tanine, što dovodi do drugačijeg načina delovanja.

Kofein u čaju izaziva kontinuiranu, blagu stimulaciju koja traje duže nego prilikom ispijanja kafe. S jedne strane, to se može objasniti već pomenutim vezivanjem kofeina za druge sastojke čaja, ali i manjim sadržajem kofeina po šoljici u odnosu na kafu. Jedna šolja kafe sadrži oko 30 do 60% više kofeina nego šolja čaja.

Ona Vam je ovde dostupna za preuzimanje: Preuzmite TEA TIME sada

Da je čaj zdrav, znamo već više od 3.000 godina.

Ali šta tačno čini čaj tako zdravim i koji su njegovi pozitivni efekti?

Čaj za…

zdravo srce?
ojačan imuni sistem?
dobre vrednosti holesterola?
zategnutu, zdravu kožu?
više energije?

Pročitajte našu brošuru i dozvolite da vas čaj ubedi da predstavlja lekovito zadovoljstvo.

Zna se kako!

Naš gastronomski vodič za čajeve daje zanimljive uvide u različite vrste čaja, otkriva 6 tajni kako do savršenog čaja i otkriva koju vrstu čaja treba da pijete u koje doba dana i zašto je čaj koristan za vaše telo.

Dozvolite sebi da budete inspirisani

Dodavanje malih količina mleka ili pavlake dovodi do intenziviranja ukusa čaja, a istovremeno se smanjuju adstringentna svojstva sastojaka čaja.

Englezi dodaju malo „krema“ u čaj sa cca 8-10% masti, u istočnoj Friziji se preferira pavlaka. U današnje vreme se koriste i punomasno mleko (UHT mleko ili sveže mleko) i kondenzovano mleko. Na kraju krajeva, lični ukus bi trebalo da odluči o upotrebi. Naravno, ovo važi i za dodatu količinu mleka ili pavlake, tako da se ne može dati opšta preporuka. Kao vodič može Vam poslužiti porcija kondenzovanog mleka za jednu šolju, na primer, koju često dobijate uz crni čaj u kafiću.

Pored kvaliteta i količine čaja, dobra voda i odgovarajuće vreme potapanja su nezaobilazne osnove za aromatičnu šoljicu čaja.

Počnite tako što ćete zagrejati lonac ili šolju (napunite lonac ili šolju vrelom vodom i ostavite da odstoji na trenutak).

Savet: Koristite isključivo svežu, hladnu vodu. Ako nemate dobru vodu iz česme, možete koristiti filtriranu vodu ili (negaziranu) flaširanu vodu. Nikada nemojte da koristite toplu vodu iz česme. Otvorite slavinu na nekoliko sekundi dok ne poteče zaista hladna voda. Tada je veoma bogat kiseonikom i omogućava čaju da razvije svoju punu aromu.

Dovedite vodu do ključanja. Nešto duže ključanje će pomoći da voda omekša. Ali budite oprezni: ne dozvolite da voda prekuva inače će izgubiti kiseonik i čaj će postati ustajao. Tek ključalu vodu prelijte preko listova čaja.

Pošto kofein i tanini u čaju razvijaju svoj maksimalni efekat nakon različitih vremena namakanja, optimalno je vreme potapanja od tri do pet minuta (za zelene čajeve voda treba da bude malo hladnija i da odstoji samo tri minuta) pre nego što poslužite čaj još dok je čaj vruć.

Ledeni čaj je ukusno osvežavajuće piće – nije hladan čaj! Jednostavno pripremite tri puta jači čaj i začinite ga limunovim sokom i šećerom ili medom. Još vruć čaj sipajte u čaše koje su do 2/3 ispunjene kockicama leda i snažno promešajte.

Naslage, koje se talože na ivici šolje kada se čaj ohladi i zamute čaj nazivaju se čajni krem i nastaju stvaranjem složenih jedinjenja kofeina, polifenola, proteina i soli kalcijuma i magnezijuma, tzv. učvršćivača vode, koji utiču na njenu tvrdoću. Usled uticaja atmosferskog kiseonika nagomilavaju se veća jedinjenja, koja se na kraju više ne mogu držati u rastvoru i ispadaju. Što je voda tvrđa (tj. što više soli kalcijuma i magnezijuma sadrži), to je jača formacija kompleksa.

Upotreba filtera za vodu, koji omekšavaju vodu, smanjuje stvaranje braonkastih naslaga.

Drugi način da omekšate veoma tvrdu vodu je da pustite da voda ključa 2-3 minuta duže. Kao rezultat toga, kreč (kalcijum karbonat) rastvoren u vodi postaje nerastvorljiv i taloži se na dnu kao takozvani kotlovski kamenac.

Tvrdoću vode u vašem regionu možete saznati u nadležnom vodovodu. Ne treba se bojati uticaja na ukus ili čak na zdravlje.

Nakon duže upotrebe, stvara se patina na ČAJNIKU. Patina ne utiče na ukus čaja i ne morate je uklanjati. Čajnik samo treba ispirati vrućom vodom pre i posle upotrebe. Tečnost za pranje sudova ne treba nikada koristiti u ČAJNIKU.

Čaj uvek treba čuvati u dobro zatvorenim posudama, zaštićen od toplote i držati potpuno suvim. Za to su pogodne posude za čaj od metala (lima), braon stakla ili porcelana. Plastične posude i nisu tako pogodne. Sve posude treba koristiti isključivo za čaj kako se ne pokvarila delikatna aroma čaja.

Britanska tradicija koja danas doživljava renesansu. High Tea predstavlja čaj, koji se konzumira posle podne, i još mnogo toga – slane sendviče, keks sa maslacem, voćne kolače i naravno čaj. Tokom High Tea-a ne konzumira se samo napitak, već i hrana.

Upotreba kolačića

Prihvatam upotrebu kolačića koji su neophodni za funkcionisanje web sajta (potrebni kolačići), kako bi mi ponudili proizvode i usluge koji odgovaraju mojim oblastima interesovanja i omogućili prikupljanje statistika (kolačići povezani sa učinkom) i pristup prilagođen proizvodima i uslugama na veb lokaciji (marketinški kolačići). Mogu da opozovem svoj pristanak u bilo kom trenutku. Ako se sa tim ne složite, ograničićemo se na osnovne kolačiće i sadržaj neće biti prilagođen vama pojedinačno. Više informacija možete pronaći ovde. Možete da promenite svoja podešavanja u bilo kom trenutku klikom na "Podešavanje kolačića" u vrhu stranice.

Podešavanja Prihvati
Cookie Settings
Potrebni kolačići
Kolačići vezani za performanse vebsajta
Marketing kolačići
Potrebni kolačići

Kolačići su neophodni za funkcionisanje našeg vebsajta i ne mogu biti sistemski deaktivirani. Tipično, kolačići nastaju kao rezultat nastojanja da sačuvamo aktivnosti prilikom Vaših servisnih zahteva, kao što su postavka privatnih podešavanja i preferencija, prijavljivanje ili popunjavanje formi. Omogućavaju adekvatno fukcionisanje Korpe za kupovinu: obradu plaćanja i pomažu menadžmentu sigurnosnih problema, kao i saglasnost kod pravne regulative. Možete namestiti da Vaš pretraživač blokira ove kolačiće ili da Vas obaveštava o ovim kolačićima. U tom slučaju, neki delovi sajta moguće da neće raditi.

Kolačići vezani za performanse vebsajta

Kolačići nam omogućavaju da analiziramo upotrebu vebsajta, sa ciljem merenja i poboljšanja njegovih performansi. U nekim slučajevima, ovi kolačići mogu da ubrzaju proces pri kome procesuiramo Vaše zahteve i pomažu nam da se zapamte podešavanja na stranicama koje ste izabrali. Ukoliko odbijete ove kolačiće, to može rezultovati preporukama koje su loše prilagođene Vašim potrebama ili sporije reagovanje samog vebsajta.

Marketing kolačići

Kolačići na našem vebsajtu mogu biti postavljeni i od strane naših advertajzing partnera. Mogu biti korišćeni za kreiranje profila Vaših interesovanja kako bi Vam prikazali relevantne reklame na drugim vebsajtovima. Funkcionišu tako što identifikuju Vaš pretraživač i uređaj. Ukoliko odbijete ove kolačiće, postoji mogućnost da budete izloženi reklamama koje nisu relevantne za Vas; ili nećete moći da se delite sadržaj na Facebook-u, Twitter-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži. If ukoliko se prijavite za marketinške kolačiće, onda će i performance kolačići biti aktivni jer je potreban tracking za marketinške kolačiće. Ukoliko aktivirate marketinške kolačiće takođe se slažete i sa aktivacijom kolačića za praćenje (tracking).

Sačuvaj podešavanja